Warning: file_get_contents(https://control.hacklinkstore.com/crons/read.php?url=nikopolinfo.net&type=): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/www/nikopol/data/www/nikopolinfo.net/wp-content/themes/astra/header.php(29) : eval()'d code on line 1

Як змінилося життя у Нікополі за час повномасштабної війни

Як змінилося життя у Нікополі за час повномасштабної війни

Повномасштабна війна в Україні триває вже 39-ту добу, і поступово ми звикаємо до нових реалій. Підлаштовуємось під умови воєнного часу. З новин майже зникли повідомлення про ДТП, кримінальні події, благоустрій, тендери, корупцію, коронавірус тощо. Їм на зміну прийшло інше: масові вбивства, руйнування… А в нашому лексиконі вже міцно закріпилися слова «обстріли», «ракети», «гради», «втрати», «окупанти», «сирена», витіснивши “старі-добрі”: «вакцинація», «ковід», «карантин»… Життя у Нікополі з 24 лютого дуже змінилося, незважаючи на те, що місто поки що (хай буде так і надалі!) знаходиться у спокійні зоні і практично не побачило війни на власні очі. Дякуємо за це ЗСУ.

Ми зрідка чуємо віддалені бахи, пару разів прилітало поруч з містом. Але нам, у порівнянні з іншими, гріх скаржитися…

Всі ми, українці, незважаючи від того, де знаходиться наша домівка, з початком війни опинилися ніби під завалами. Оглушені і осліплені нею, перший час знаходилися у шоковому стані, не розуміючи до кінця, що відбувається і як тепер бути. Не їли, не спали, хапалися за серце від новин, які валили з ніг. А потім, вибираючись з-під уламків зруйнованого світу, усвідомили нову реальність. Сумну. Страшну. Жахливу. Моторошну. Але іншої немає, і треба робити все, що від нас залежить, аби наблизити Перемогу.

Якою є реальність у нашому місті? Як змінилося життя у Нікополі за 39 діб повномасштабної війни?

Мабуть, найстрашнішим днем з 24 лютого, а точніше ніччю, для нікопольців стала ніч на 4 березня, коли на території ЗАЕС в Енергодарі внаслідок обстрілів почалася пожежа. «Горить атомка» – багато кого тоді розбудив тривожний дзвінок від рідних чи знайомих. Заграву від пожежі було видно. Люди телефонували одне одному, щоб сповістити про цей жах.. Хапали дітей, тварин, речі, документи…. І… не знали, що робити далі… Багато хто з нікопольців саме після цієї ночі прийняв рішення евакуюватися з міста.

Потім з’ясувалося, що блоки цілі, і радіаційної загрози немає. Але жити, коли на тому березі, в 7 км по воді, біля найбільшої в Європі АЕС перебуває «мавпа з гранатою», морально важко. Усвідомлювати, що окупанти зовсім поруч, – м’яко кажучи, нелегко.

Що ще змінилося у Нікополі

  • Найболючіше. Мало не щодня з’являються повідомлення про загиблих на війні героїв з Нікополя і району. Переважно це зовсім молоді хлопці. Світла і вічна пам’ять кожному з них! Ми платимо страшну ціну за свободу і незалежність.
  • Часті сирени. Бомбосховища. Укриття. Облаштовані в приватному секторі підвали. Все це – вже звичні речі.
  • З’явилися «евакопотяги», які періодично приходять на станцію Нікополь і безкоштовно везуть мешканців до західного кордону України або у Польщу.
  • Активізувався волонтерський рух. Нікопольці масово допомагають армії.
  • З’явилися канали оперативної інформації у Вайбері і Телеграмі. Там влада повідомляє про сигнали тривоги і про інші важливі речі.
  • Міського голову ми тепер регулярно бачимо двічі на день в ефірі.
  • Місто напівпорожнє. І у будні, і у вихідні, людей на вулицях мало. Згідно з даними, озвученими міським головою, з Нікополя виїхали приблизно 15 тисяч мешканців. А ті, хто залишився, намагаються зайвий раз на виходити на вулицю через часті тривоги і загрози обстрілів.
  • До Нікополя вже прибуло близько тисячі переселенців з більш небезпечних регіонів країни.
  • Нові «артоб’єкти» – на вулицях з’явилися протитанкові «їжаки», головні адмінбудівлі Нікополя укріплено на випадок можливого наступу росіян.
  • Не працюють дитячі садки, а школярі навчаються дистанційно (втім, до останнього ми вже встигли звикнути за період коронакарантину).
  • Комендантська година. Перший місяць війни після 20:00, а зараз після 21:00 на вулицю виходити заборонено. То ж, вечірні прогулянки зараз – табу.
  • Дефіцит. Так, ті, хто народився після 80-90-х отримали можливість на власному досвіді дізнатися, що це таке. В аптеках часто немає потрібних ліків. І іноді доводиться обійти декілька супермаркетів, щоб купити необхідні продукти. Полиці в АТБ часто напівпорожні – люди швидко розбирають основне після нового завозу, залишаючи переважно дорогі делікатеси. А деякі види товарів зникли у перші дні війни і досі не з’являлися. Все це пов’язано із зруйнованими логістичними каналами і зупинкою чи руйнуванням підприємств-виробників, які знаходяться у гарячих точках країни.
  • Практично все подорожчало. А роботи і прибутків стало менше.
  • Не працює частина магазинів, перукарень та інших об’єктів з надання послуг.
  • Скасували звичні планові вискнення електроенергії. ДТЕК повідомив про це наприкінці лютого.
  • Також скасували акції в супермаркетах. Тепер покупці “полюють” на на акційні товари, а на те, “що з’явилося”.
  • Можна поки що забути про благоустрій міста, ремонт доріг, святкові заходи тощо. Все це – після війни.
  • Рибалки залишилися без свого улюбленого зайняття – виходити на воду заборонено. І навіть наближатися до води не можна. Отже, нікопольці залишилися і без прогулянок набережною, які так подобались багатьом.
  • Виїхати на природу теж найближчим часом особливо не вийде – територія району багато де замінована, аби не пройшов ворог.
  • Без улюбленого зайняття залишилися і ті, кому подобається фотографувати рідне місто. Зараз дуже обережно слід викладати знімки у мережу. А перехожі на людину з камерою дивляться насторожено. І, фотографуючи місто, можна навіть нарватися на бесіду з поліцією.
  • У Нікополі побільшало безпритульних собак і котів. Люди виїзджають і залишають своїх улюбленців напризволяще…

А ще, кажуть, що на території району стало більше вовків. І ворони літають ду-у-же вгодовані. Війна.

Війна принесла багато лиха українцям. Усім. Важко і тим, хто на передовій, і тим, хто в тилу. І тим, хто виїхав, і тим, хто залишився. І тим, хто опинився в окупації, і тим, хто щодня під бомбами. І тим, хто з жахом думає про можливе наближення лінії фронту, не знаючи, як бути. Залишитись? Поїхати? Важко всім. Але ми витримаємо це випробовування і переможемо. Обов’язково.
Підтримуйте одне одного. Не впадайте у відчай. Вірте у краще. Воно – БУДЕ.

Стало відомо, скільки нікопольців виїхали з міста від початку повномасштабної війни

У Нікополі народилося 24 малюка за час повномасштабної війни: як працює пологовий будинок

Як працює НЗФ у Нікополі під час повномасштабної війни

Догори

Warning: file_get_contents(https://control.hacklinkstore.com/crons/read.php?url=nikopolinfo.net&type=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/www/nikopol/data/www/nikopolinfo.net/wp-content/themes/astra/footer.php(35) : eval()'d code on line 1