Скільки об’єктів бізнес-нерухомості пошкоджено у Нікополі і як війна вплинула на економіку міста

Скільки об’єктів бізнес-нерухомості пошкоджено у Нікополі і як війна вплинула на економіку міста

Стало відомо, скільки об’єктів бізнес-нерухомості пошкоджено у Нікополі внаслідок ворожих обстрілів, і як війна в цілому вплинула на промисловість та підприємницьку діяльність у місті.

Про це Nikopolnews дізнався зі звіту про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Нікопольської міської територіальної громади за 9 місяців 2024 року, оприлюдненого на офіційному сайті НМР.

Як працює промисловий сектор

У звіті зазначається, що у зв’язку з військовою агресією рф проти України, на підставі Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни», органи державної статистики призупинили формування та оприлюднення статистичної інформації, тому проаналізувати обсяги виробництва не є можливим.

Скільки об’єктів бізнес-нерухомості пошкоджено у Нікополі

З початку повномасштабного вторгнення, економіка громади як і всієї держави функціонує в умовах безпрецедентних викликів. Більшість суб’єктів господарювання прямо або опосередковано зазнали втрат. В місті пошкоджено від обстрілів 652 об’єктів бізнес- нерухомості.

Окремими підприємствами було тимчасово припинено роботу через загрозу щоденних артобстрілів або заблокований доступ до ринків збуту.

Як війна вплинула на економіку Нікополя

На цьому фоні відбувалася кардинальна зміна не лише системи міжгалузевих зв’язків, а й структури економіки в цілому.

Не дивлячись на всі складності та проблеми, металургійні підприємства міста підлаштовують свою роботу під умови воєнного стану, зберігаючи тисячі робочих місць, сплачують податки до бюджетів всіх рівнів. Також на підприємствах продовжують виконувати будівельні та ремонті роботи, пов’язані з модернізацією обладнання та енергокомунікаціями, які неодноразово були пошкоджені через обстріли.

Також у місті навіть під час війни намагаються розвивати підприємництво. Зокрема, залучаючи міжнародних партнерів, які надають бізнесу гранти.

Так, на офіційному сайті НМР та соціальних мережах бізнес проінформовано (53 об’яви) щодо грантів, конкурсів, навчання від державних та міжнародних організацій:

  • програма для жінок-підприємниць в Україні Empowering Women: Digitalisation and Export Acceleration;
  • безоплатна Програма надання індивідуальних досліджень зовнішніх ринків для експортерів-початківців та досвідчених експортерів; грант від Volta Energy та уряду Нідерландів на розвиток бізнесу;
  • конкурс «Роби своє» від «МХП-Громаді»;
  • вебінар в рамках Програми підтримки економічної стійкості України, яка сприяє розвитку мікропідприємництва для ВПО та постраждалих від війни;
  • масштабування українських стартапів від ангельського венчурного фонду «Angel one» тощо.

Також для представників бізнесу проводився онлайн семінар «Програма релокації в безпечні регіони: особливості роботи та можливості», онлайн вебінар «Відновлення та розвиток територіальних громад на основі даних з використанням цифрових сервісів та інструментів».

Бізнес повідомлено про запуск нової Державної он-лайн платформи «Пульс», яка слугуватиме зворотнім зв’язком щодо проблем, які найбільше заважають розвитку бізнесу. Всі проблемні питання для їх вирішення будуть передаватись на розгляд Ради з підтримки підприємництва, як консультативно-дорадчому органу при Президентові України.

На постійній основі оновлювалась інформація щодо змін у законодавстві від Нікопольської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Дніпропетровській області, ГУ Держпраці у Дніпропетровській області та ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області. Дана інформація надавалась у відкритому доступі на веб-сайті Нікопольської міської ради, в соціальних мережах.

За 9 місяців 2024 року сума податкових та неподаткових надходжень від суб’єктів малого бізнесу до бюджету міста складає 164,0 млн. грн., або 28,7% від суми всіх податків до міського бюджету.

Раніше ми повідомляли: Скільки допомоги і яку саме отримав Нікополь від міжнародних партнерів за 9 місяців поточного року

Догори