error

“Врожай буде не гірше, ніж минулого року”: як проходять жнива в Криворізькому районі, – ФОТО, ВІДЕО

Криворіький район постійно останнім часом під обстрілами російськими військами, але, незважаючи на це, наші сільгоспвиробники розпочали жнива.

Про це розповів журналістам начальник Криворізької районної військової адміністрації Євген Ситниченко.
– Збираємо ріпак, ранні зернові – ячмінь та озиму пшеницю, які були посіяні восени. Жнива проходять в цих умовах, які наразі, спокійно і згідно графіка. Але ці жнива дуже відрізняються від минулорічних, тому що деякі роботи мали проходити в нічний час. В цьому році в нічний час ніхто з сільгоспвиробників не працював, тому що світло фар, а потрібно було маскуватись. Тому збільшилось навантаження на денний час, але наші сільгоспвиробники повністю з усім впорались і ми розпочали збір врожаю 2022 року згідно графіку і своєчасно і він буде повністю в нашому районі зібраний. 

Наразі підприємства повністю забезпечені всіма працівниками для тієї чи іншої техніки, яка працює на полях, так як сільгоспвиробники бронювали своїх працівників, тому що це була захищена категорія.

Наші сільгоспвиробники дуже запасливі і вони наразі повністю забезпечені пальним. 
– В основному, закупівлі палива проходили восени і сільгоспвиробники мають майже всі великі резервуари для пального.

Щодо врожаю, Євген Ситниченко відмітив, що він непоганий:
– Мінімальний врожай – 16 центнер, це ячмінь. Є і 35, і 42 центнера з гектара. Пшениця ще масово не пішла. 

Наразі постраждало через обстріли російських військ 3 поля в Криворізькому районі – 4 липня постраждало поле біля Мар’янського, згоріло поле розміром 110 Га, 30 Га тільки врятували. 3 липня в населеному пункті Ганнівка Широківської громади через обстріли рашистів згоріло 86 Га ячменю. 
Російські війська  стріляють запалювальними снарядами цілеспрямовано в поле і не в одне місце, а в три різні точки з різних боків щоб його неможливо було загасити. 
– Тобто, вони навмисно це роблять. Минулого тижня ще згоріло поле майже 100 Га землі. Вони навмисно підпалюють наші хліба і навмисно цілять. Тому що якби разовий «прильот» був, його можна було б локалізувати, а так, вони з трьох різних куточків поля і воно загорається, трактор заїжджає і не може заїхати, бо вітер, полум’я більше трьох метрів, воно згорає все миттєво.
Наразі збитки підраховується.
– Коли власник підприємства здасть по врожаю свій звіт скільки він прибрав ячменю, озимої та інше, а загальна площа в нього, припустимо, тисяча гектар, а прибрав він 800 гектар, 200 з них не зібрав з якихось причин, тоді ми зможемо точно сказати, які втрати призвели нам ці рашисти. 

В Криворізькому районі також є поля, де не відбувався збір врожаю. 
– Обсяг відносно невеликий. И зможемо підрахувати вже після жнив. Це поля, які розташовані на прикордонній території, де дуже близько проходять бойові дії. Це в нас Зеленодольська громада та Широківська. Це дві громади, де поля найближче розташовані до того, де проходять бойові дії. 

Євген Ситниченко підкреслив, що врожай цього року непоганий:
– Весна була сприятлива – і дощі були, і було не так спекотно. Врожай буде не гірше, ніж минулого року.

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.
Источник: 0566.com.ua

Догори
error